Mera Hotels

Ce înseamnă bufet suedez? Tipuri de servire a mesei la hotel

arrowÎnapoi la Blog
0 Reacții
Rezervă
x
Informații personale
Acord de confidențialitate
Trimite
x
x

Rezervă-ți vacanța în 2 pași simpli

Pasul 1

Completeaza

formularul de mai sus.
Pasul 2

Vei fi contactat

de catre unul dintre reprezentanții nostri în cel mai scurt timp.

Bufetul suedez este o formă de servire a mesei frecvent întâlnită în spațiile de primire de 4 sau 5 stele de pe litoral, din zonele montane sau din orașele des vizitate de turiștii de pretutindeni. Un astfel de meniu este preferat, totodată, și în cadrul evenimentelor sociale și business sau chiar la petrecerile private, organizate acasă, fiind întotdeauna apreciat!
 
Ce înseamnă totuși un bufet suedez? Cum a luat naștere conceptul, ce poate conține și care sunt regulile de etichetă pentru acest tip de servire a mesei la hotel poți afla întocmai din ghidul nostru cu meniuri pline de savoare și delicatese de lux!

 

Ce înseamnă bufet suedez?

Ce înseamnă bufet suedez

Bufetul suedez este un tip de servire a mesei în care oaspeții localului se pot servi singuri, fără să interacționeze cu personalul. Aceștia aleg orice fel de mâncare expus în zona special amenajată din restaurant. Adesea, vei găsi aperitive calde și reci, preparate gătite, salate, garnituri și deserturi; uneori, vor fi aduse pe rând, iar în alte cazuri, vor fi toate puse la discreție. 
 
Bufetul suedez este frecvent întâlnit în unitățile de cazare, la evenimentele sociale și corporate, deoarece oaspeții au posibilitatea de a-și personaliza ușor meniul, adăugând în farfurie doar alimentele pe care doresc să le mănânce. În funcție de specificul evenimentului sau al localului, bufetul suedez poate conține meniuri cu specific românesc, englezesc, italienesc, franțuzesc etc. Un astfel de tip de servire poate fi pregătit special pentru micul dejun, prânz, cină sau pentru ocaziile speciale. 

 

Bufet suedez: Scurt istoric

Bufetul suedez a apărut pentru prima oară în Suedia, de aici și denumirea originală de Smörgåsbord, și cuprinde mai multe feluri de mâncare reci și calde, servite de pe o masă lungă și bogată în alimente diverse. Inițial, masa respectivă era servită cu câteva ore înaintea cinei, asemenea unei gustări copioase, iar ulterior a devenit mâncarea principală de seară.
 
În secolul al XVI-lea, când a luat naștere acest concept, erau servite platouri cu pâine, unt, brânză, pește, mezeluri și cârnați doar pentru clasele superioare din societatea suedeză. Toate aceste mâncăruri fiind întotdeauna însoțite de băuturi alcoolice, în special rachiu. Ulterior, bufetul suedez a început să fie cunoscut în restul Europei și nu numai.

 

Ce poate conține bufetul suedez?

Ce poate conține bufetul suedez

Bufetul suedez nu are o formulă fixă, de aceea, poate fi adaptat în funcție de numărul de persoanelor care vor beneficia de acest tip de masă, de preferințele alimentare ale oaspeților, de diversitatea produselor oferite, dar și de evenimentul sau momentul din zi în care sunt puse la discreție unele dintre cele mai bune meniuri de care te vei bucura în timpul sejurului! Indiferent de tipul de meniu inclus în bufetul suedez, acesta trebuie să conțină aperitive calde și reci, mâncăruri gătite, garnituri, salate și băuturi.

 

Bufet suedez tradițional românesc

Bufetul suedez tradițional românesc include preparate „ca la mama acasă”, ideale pentru un sejur rustic și modern, deopotrivă. Printre delicatesele favorite ale turiștilor care îndrăgesc acest tip de servire se află: o selecție delicioasă de brânzeturi românești, lebăr, jumări, piept de pui sau de porc, cârnați, mușchi, mici, pastramă, salate de sezon, de varză sau de murături, plăcinte, papanași, cozonac și băuturi alcoolice tradiționale: țuică, vișinată, dar și băuturi răcoritoare. 

 

Bufet suedez internațional

Bufetul suedez internațional este frecvent întâlnit și apreciat atât la unitățile de cazare, dar și la evenimentele speciale la care participi, acesta oferind oaspeților delicatese care fac înconjurul lumii! La Mera Onix din Cap Aurora, vei descoperi bunătăți pentru toate gusturile, cu specific românesc, grecesc, libanez, thailandez, mediterranean, dar și alte bucătării de care te vei îndrăgosti numaidecât!

Bufet suedez internațional

Bufet suedez vegetarian

Un alt tip de bufet suedez ideal pentru perioadele călduroase din an este cel vegetarian. Acesta pune pe masă preparate proaspete, delicioase și răcoritoare. Descoperă prospețimea meniului cu mix bogat de legume și fructe, chifteluțe vegane, tartine cu vinete, zacuscă, salate de vară, cartofi prăjiți, la cuptor, wedges, la ceaun etc. 

 

Bufet suedez exotic

O masă exotică poate oferi experiențe și gusturi noi, așa că nu trebuie să ratezi astfel de delicii! Vei putea încerca brânzeturi internaționale, mousse, canape, ouă de prepeliță umplute cu diferite sosuri delicioase, rulouri gourmet, pachețele de primăvară, risotto, legume și fructe deosebite, pește, parfait de ficat, bruschete diverse și platouri care-ți vor răsfăța papilele gustative! 

 

Bufet suedez pentru evenimente sociale

Momentele speciale încep la Mera Resort din Venus chiar la restaurantele și terasele din incintă, care oferă oaspeților oportunitatea de a serba cele mai importante momente din viața lor: aniversarea copiilor, cererea în căsătorie, onomastica etc. 

 
Un meniu de bufet suedez demn de evenimente sociale ar putea conține: platou cu brânzeturi și mezeluri, salate, pui gătit, paste, garnituri–legume sote, cartofi prăjiți, wedges sau orez–, deserturi delicioase– chec, pandișpan, salam de biscuiți, amandine, mini eclere,  choux a la creme, tarte cu fructe etc–, alături de băuturi alcoolice și răcoritoare. 

 

Bufet suedez pentru evenimente corporate

Ai decis să programezi un team building alături de echipa de la locul de muncă, ai adăugat deja în bagajul de vacanță atât un șort de baie, dar și o cămașă pentru ședințe? Ei bine, vei găsi cu siguranță cazări de vis, moderne și elegante, săli corporate și meniuri de tip bufet suedez pentru tine, colegii și partenerii tăi! Pentru evenimentele corporate bufetul suedez este cea mai potrivită formă de servire a mesei.
 
Având în vedere deliciile culinare și preferințe variate, iată un exemplu de meniu pentru evenimentele corporate pe care nu vei putea să-l refuzi: miniwraps, frigărui, șnițel, grătar, legume, orez, cartofi, salate, pâine, bruschete, ruladă, tarte, deserturi, ape minerale/plate, sucuri acidulate, sucuri naturale și băuturi alcoolice: bere, cocktailuri, vin etc.

Bufez suedez pentru copii

Bufez suedez pentru copii

Meniul pentru copii este realizat ca o paletă cromatică de alimente sănătoase, delicioase și apetisante, din care vor chiar și adulții să guste! Fie mic dejun, prânz sau cină, vei găsi un colț special cu mâncăruri preparate fără condimente prea aromate, sare sau ingrediente nesănătoase pentru un sejur perfect al micuțului tău. Nu vor lipsi legumele coapte sau gătite la abur, peștele, carnea fiartă de pui ori de vită, precum fructe „pe săturatelea”, iaurturi, compoturi, budincă etc.!  

 

Bufet suedez la hotel: Reguli de etichetă

Bufet suedez la hotel: Reguli de etichetă

Chiar dacă bufetul suedez oferă turiștilor posibilitatea de a se servi după bunul plac, acesta implică anumite reguli de etichetă și de bun simț pe care oaspeții sunt încurajați să le respecte. Pentru ca toate situațiile neplăcute să fie evitate, iată cele mai importante 10 reguli pentru o conduită perfectă atunci când servești un bufet suedez!

  • Așteaptă! Înainte de a pune mâncarea în farfurie, asigură-te că știi ce se află la bufet  și care este ordinea felurilor de mâncare. După ce ai observat acest lucru, poți începe să-ți alegi produsele, însă așteaptă întotdeauna ca persoana de dinaintea ta să se servească și oferă-i acesteia suficient spațiu;
  • Folosește ustensilele speciale. Fiecare tip de mâncare pus la dispoziție trebuie luat cu ustensilele speciale din apropierea farfuriilor, așadar asigură-te că nu folosești lingura pentru orez, de exemplu, pentru alte garnituri;
  • Nu te servi cu mâna. Nu lua mâncarea de pe platouri direct cu mâna, ci folosește ustensilele oferite de către personalul hotelului;
  • Porții moderate. Deși bufetul suedez pune la discreția clienților posibilitatea de a-și personaliza farfuriile, nu este indicat să umpli vasul până la refuz. De cele mai multe ori, porțiile rămân neterminate, iar mâncarea este aruncată. Pregătește-ți o cantitate moderată, iar în cazul în care mai dorești, revin-o la bufet. Mâncarea este pentru toată lumea!
  • Schimbă farfuria. Fie că vrei să încerci alte produse alimentare de pe masă sau mai dorești o nouă porție de mâncare, este important să înlocuiești farfuria folosită cu una nouă;
  • Nu mânca până la saturație! Foarte multe persoane tind să mănânce mai mult decât pot la un bufet suedez datorită varietății și abundenței. Alege o cantitate moderată din fiecare tip de aliment pentru a degusta toate preparatele, însă nu pune porții întregi.
  • Felul principal și desertul pe farfurii separate! Vrei să mănânci un fel principal, dar și desert? Ia-le pe rând! Pune într-o farfurie mâncarea dorită, alături de garnitură și salată, iar pe o farfurie separată desertul;
  • Alege masa înainte de a lua bucatele. Pe cât posibil, alege mai întâi masa la care dorești să stai și de abia apoi mergi cu farfuria la bufetul suedez. Astfel îți va fi mai ușor să te deplasezi cu felurile de mâncare printre mese.
  • Nu bloca accesul! Bufetul suedez poate adesea să te uimească datorită varietății de rețete oferite, iar ție îți va fi greu să alegi rapid produsele pe care vrei să le încerci. În acest caz, păstrează o anumită distanță între tine și bufet pentru ca alți oaspeți ai localului să se poată servi;
  • Ajută-i pe cei mici. Dacă mergi la restaurant alături de copii, ajută-i pe aceștia să aleagă meniurile favorite, fie de la bufetul suedez principal sau din zona special amenajată pentru cei mici. Totodată, pentru siguranța micuților dumneavoastră, vă recomandăm să nu lăsați copiii cu vârsta sub 7 ani să se servească singuri de la bufet.

 
Poftă bună! La bufetul suedez, nu este necesar să-i aștepți pe ceilalți să se așeze la masă, ci poți mânca după ce ți-ai ales preparatele favorite. Cu toate acestea, dacă grupul te roagă să-l aștepți, atunci este politicos să ții cont de doleanța respectivă. 

 

Tipuri de servire a mesei la hotel

Tipuri de servire a mesei la hotel

Bufetul suedez este unul dintre cele mai populare tipuri de servire a mesei la hotel, atât în România, cât și peste hotare. Totuși, nu este singura modalitate prin care turiștii se pot bucura de delicatesele culinare oferite de unitatea de primire. Așadar, îți prezentăm în continuare ce alte opțiuni pentru servirea mesei ai la dispoziție.

 

Hotel de lux cu mic dejun inclus

Unele unități de cazare oferă oaspeților mic dejun inclus în prețul șederii, precum hotelul Mera Brise din Mangalia. Un astfel de meniu matinal include adesea brânzeturi, mezeluri, ouă ochiuri sau omletă, gem, miere, cârnăciori sau crenvurști, legume și fructe: mere, banane, roșii, castraveți, salate etc, produse de patiserie, alături de băuturi calde: ceai, cafea sau ciocolată caldă.
 
Micul dejun, asemenea bufetului suedez, poate fi de mai multe tipuri: mic dejun complet sau continental, bazat în special pe bucătăria mediteraneană, mic dejun englezesc sau american sau chiar mic dejun cu bufet suedez. Așadar, felurile de mâncare, gustările și băuturile pot varia în funcție de meniul oferit de către unitatea de cazare. 

 

Restaurant cu meniu à la carte

Un alt tip de servire a mesei de care te vei bucura pe perioada sejurului tău este meniul à la carte. Acesta oferă oaspeților delicatese irezistibile cu fel principal bogat, garnitură, salată și desert. Meniurile à la carte sunt rafinate, sunt bazate pe rețete deosebite și chiar exotice și cu o varietate incredibilă, așa că nu te vei plictisi cu siguranță de aceleași alimente! 

 

Meniul turistic

Meniul turistic este adesea întâlnit la pensiuni, la unele moteluri și hoteluri sau la cabanele montane. Acesta cuprinde feluri de mâncare delicioase, la prețuri accesibile oricărui buzunar, însă varietatea de produse este mult mai restrânsă comparativ cu un meniu all inclusive, bufet suedez sau à la carte.  

 

Meniul Half Board

Half Board este meniul oferit de unitățile de cazare de tip demipensiune. Acesta cuprinde mic dejun și cină, băuturile nefiind incluse în meniu. Vei găsi un astfel de serviciu atât pe litoral, dar și în zonele montane, în cadrul diferitelor pensiuni, moteluri sau hoteluri. 

 

Meniul Full Board

Dacă la tipul de servire Half Board puteai degusta delicatesele de la micul dejun și cină, la Full Board vei avea în meniu și mâncarea de prânz. Băuturile și gustările dintre mese nu sunt incluse și pot fi achiziționate doar separat. 

 

Meniul All Inclusive

Meniul All inclusive pune la dispoziția turiștilor trei mese copioase în fiecare zi: mic dejun, prânz și cină, gustări, dar și băuturi non-alcoolice și alcoolice. O cazare all inclusive te va uimi cu siguranță cu produsele și felurile de mâncare variate și apetisante, dar și cu delicioasele cocktailuri exotice! 
 
La Mera Hotels, te vei bucura de un bufet suedez bogat în delicatese culinare locale și internaționale, alături de alte servicii și facilități all inclusive. Pregătește-te pentru vacanța visurilor tale chiar pe litoralul românesc și fii pregătit pentru relaxarea și distracția pe care le meriți!

Articole similare
r