Rezervă-ți vacanța în 2 pași simpli
Completeaza
Vei fi contactat
Atunci când mergi în vacanță pe litoral, cu siguranță vrei să te bucuri de soare, de valurile spumoase ale mării și, desigur, de preparate culinare delicioase. Totuși, într-un astfel de cadru, poate fi ușor să cumperi sau să comanzi mai multă mâncare decât ai nevoie și, fără să vrei, să faci risipă alimentară. Pentru a-ți veni în ajutor, în cele ce urmează, ți-am pregătit câteva sfaturi care te vor ajuta să te bucuri de vacanță într-un mod conștient și responsabil, fără să irosești mâncare. Iată ce trebuie să ai în vedere!
Evită să mănânci pe fugă
Alimentația în vacanță ar trebui să fie axată pe relaxare și pe savurarea lentă a tuturor aromelor. De regulă, atunci când mănânci prea repede, este posibil să îți dai seama abia la final că ți-ai pus prea mult în farfurie și că ai rămas cu alimente pe care nu le mai poți consuma. Pentru a preveni acest lucru, încearcă să îți aloci suficient timp pentru fiecare masă, să savurezi gusturile treptat și să acorzi atenție senzației de sațietate. O recomandare utilă este să îți pui în farfurie o cantitate moderată de mâncare și să revii pentru o nouă porție doar dacă este cazul. Astfel, îți vei respecta corpul și vei contribui la combaterea risipei alimentare într-un mod natural și eficient.
Planifică-ți mesele și gustările
De obicei, în vacanță, rutina zilnică se schimbă, iar acest lucru poate duce la mese neregulate, gustări prea bogate între acestea și risipă alimentară. Dacă nu vrei să te confrunți cu astfel de neplăceri, încearcă să stabilești, pe cât posibil, ore fixe pentru mesele principale și pentru gustări. Acest lucru te va ajuta să îți gestionezi mai bine apetitul și să nu ajungi la restaurant prea flămând, ceea ce te-ar putea încuraja să comanzi prea multă mâncare.
Risipa alimentară poate apărea și atunci când ai consumat gustări prea consistente sau cu prea puțin timp înainte de mesele principale, iar, ca urmare, un prânz sau o cină obișnuită devine prea mult pentru tine. Un plan alimentar simplu te va ajuta să nu mănânci în exces și, totodată, să nu faci risipă de alimente.
Optează pentru un sejur în regim all inclusive și selectează-ți cu atenție porțiile
Hotelurile care oferă vacanțe în regim all-inclusive îți pun la dispoziție, de regulă, un bufet suedez. Prezentarea unei varietăți mari de preparate delicioase într-un astfel de mod te poate face să îți umpli farfuria cu multe feluri de mâncare pe care, în final, nu le poți consuma integral. Pentru a evita risipa de alimente, încearcă să iei porții mici și să te concentrezi pe preparatele care îți fac într-adevăr cu ochiul. Începe cu o selecție mică și, dacă mai simți nevoia, poți oricând să te întorci pentru o a doua porție. Astfel, vei evita să lași resturi pe farfurie și vei reduce risipa alimentară într-un mod eficient!
Împarte preparatele cu cei dragi
Când ești în vacanță cu familia sau prietenii, o idee excelentă pentru reducerea risipei alimentare este să împărțiți mâncarea. Dacă un preparat din meniu te interesează, dar nu ești sigur că vei putea să-l consumi integral, propune-le celor din jur să îl împărțiți. Astfel, poți să încerci mai multe feluri de mâncare fără să te simți obligat să termini o porție care este prea mare pentru tine. În plus, împărțind preparatele, îți vei transforma prânzul sau cina într-o experiență socială și vă veți putea bucura împreună de aromele din farfurie. Acest simplu gest reduce risipa alimentară și poate crea amintiri plăcute de vacanță!
Experimentează într-un mod responsabil
Vacanțele pe litoral îți oferă numeroase ocazii să încerci preparate noi, fie că este vorba de rețete locale sau de gustări exotice, pe care nu le găsești în altă parte. Cu toate acestea, este bine să fii cumpătat atunci când experimentezi. Preparatele pe care nu le-ai mai încercat s-ar putea să nu fie pe gustul tău, așadar încearcă să nu îți umpli farfuria cu ele, încă de la început. În schimb, începe cu o porție mică pentru a testa, apoi decide dacă vrei să continui. Astfel, vei evita să lași multe resturi alimentare în farfurie și vei avea o abordare conștientă asupra alimentației pe durata sejurului.
Poate fi util să întrebi personalul restaurantului despre preparatele pe care nu le-ai mai consumat. De multe ori, ei îți pot recomanda porții adecvate sau variante care să ți se potrivească mai bine. Aceasta este și o modalitate excelentă prin care poți afla mai multe despre cultura și tradițiile locale!
Cum ne afectează risipa alimentară?
Majoritatea oamenilor asociază risipa alimentară cu o pierdere de ordin economic, dar acest fenomen are totodată un impact de ordin ecologic și social.
Deși la nivel global sunt produse suficiente alimente, aproximativ un miliard de oameni suferă de foame și malnutriție. Țările dezvoltate aruncă tone de alimente care ar putea fi consumate în țările în curs de dezvoltare. În Europa, până la 50% din alimentele comestibile sunt aruncate în fiecare an în locuințe, supermarketuri, restaurante și de-a lungul întregului lanț alimentar.
Cu cât alimentele sunt risipite mai târziu de-a lungul lanțului producție-consum, cu atât este mai mare impactul asupra mediului. Trebuie să luăm în considerare energia și resursele naturale folosite în procesarea, transportul, depozitarea și gătirea lor, nu doar alimentele în sine.
Știai că 70% din apa utilizată în întreaga lume este folosită pentru agricultură? Doar 2 kilograme de carne de vită aruncată înseamnă 50.000 de litri de apă irosiți, iar un pahar de lapte aruncat la chiuvetă pentru că s-a acrit înseamnă 1.000 de litri de apă irosiți.
Risipirea alimentelor în țările dezvoltate afectează politica de prețuri. Cantitatea mare de deșeuri este asociată cu influențarea cererii, ceea ce duce la creșterea nivelului prețurilor stocurilor de alimente. Drept urmare, cei cu venituri minime care nu-și permit să cheltuiască mai mulți bani pentru alimente sunt cei mai expuși riscului.
Cum poți contribui la reducerea risipei alimentare?
Așadar, reducerea risipei alimentare în vacanță nu înseamnă să renunți la plăcerile culinare sau să îți refuzi micile indulgențe. Dimpotrivă, este o ocazie perfectă să te bucuri din plin de o nouă experiență gastronomică, dar într-un mod responsabil și conștient. Dacă alegi porții mici, savurezi cu răbdare fiecare masă și împarți preparatele cu cei dragi, poți contribui la combaterea risipei alimentare și la protejarea mediului înconjurător.
Locațiile Mera Hotels din Venus și Cap Aurora îți oferă vacanțe all inclusive care îți permit să te bucuri de o varietate de preparate, fără să îți faci griji pentru risipa de alimente. Desigur, dacă preferi un meniu a la carte, te așteptăm cu drag la Mera Brise Mangalia! Cu o planificare atentă și o abordare responsabilă, te poți bucura de o vacanță plină de savoare și relaxare, știind că ai făcut o alegere sustenabilă pentru tine și pentru mediu. Alege locațiile noastre și bucură-te de o experiență completă pe litoralul românesc!